Wat is asbest en waarom is het zo gevaarlijk? In 1993 werd het gebruik van asbest verboden, maar helaas is het wel veel gebruikt in de bouw. Daarom kan je in oudere bedrijfspanden, appartementencomplexen en huizen asbest terug vinden. In dit blog gaan we de vraag: ‘Wat is asbest en waarom is het gevaarlijk?’ beantwoorden. Na het lezen van dit artikel weet je het antwoord!
Veel mensen denken dat asbest één type materiaal is. Eigenlijks is asbest een verzamelnaam voor zes verschillende mineralen. Deze zes hebben allemaal de bekende vezelstructuur waar asbest bekend om staat. Deze stoffen zijn sterk, goedkoop, slijtvast en brandwerend. Door deze goede eigenschappen hebben veel bouwbedrijven in het verleden asbest gebruikt. Tot 1980 was asbest erg populair, maar daarna kwamen onderzoekers erachter dat de mineralen slecht zijn voor de gezondheid van mensen én dieren.
Daarom werd het gebruiken en het toepassen van asbest in 1993 verboden. Asbest wordt vandaag de dag nog wel steeds gevonden. Vaak bij verbouwingen, renovaties en sloopwerken.
Het is verstandig om het asbest te laten verwijderen door een gespecialiseerd asbestsaneringsbedrijf. Zij weten exact wat er moet gebeuren om het asbest veilig te saneren.
We hebben al een paar eigenschappen bij het kopje ‘wat is asbest?’ geschreven. Maar asbest heeft nog meer eigenschappen. De volgende eigenschappen heeft asbest ook:
Ondanks dat asbest goede eigenschappen heeft, is het een gevaarlijke stof. Veel mensen hebben door asbest de ziekte mesothelioom (asbestkanker) gekregen. Dit is een kanker in / op het borst- of buikvlies. Ook is longkanker een veelvoorkomende ziekte door asbest.
Elk soort asbest heeft een moeilijke term en wordt vaak bij de kleur van het asbest genoemd. Ondanks dat er zes verschillende soorten asbest mineralen zijn, worden er maar drie soorten asbest gebruikt voor het bouwen van bedrijfspanden, woningen en appartementencomplexen.
Witte, bruine en blauwe asbest zijn de meest voorkomende. Waarvan wij wit asbest het meeste tegenkomen in Nederland. In het overzicht hieronder hebben we de zes verschillende soorten asbest opgesomd.
Asbestsoort: | Asbest kleur: |
Actinoliet | Groen asbest |
Amosiet | Bruin asbest |
Anthophylliet | Geel asbest |
Chysotiel | Wit asbest |
Crocidoliet | Blauw asbest |
Tremoliet | Grijs asbest |
Je weet nu welke zes verschillende soorten asbest er zijn. Deze verschillende soorten asbest kan je onderscheiden in los- en hechtgebonden asbest.
Bij hechtgebonden asbest worden de vezels gebonden met een materiaal. De meest voorkomende materialen zijn lijm, kit en cement. Dit type asbest is de meest voorkomende soort asbest. Een bekend voorbeeld van hechtgebonden asbest is een golfplaat op bijvoorbeeld een oude schuur. Als de asbesthoudende materialen niet worden bewerkt, zijn ze niet gevaarlijk. Maar wanneer je er in gaat zagen of boren, komt er wel asbest vrij, en dat is natuurlijk wel gevaarlijk.
Losgebonden asbest, ook wel niet hechtgebonden asbest genoemd, is de gevaarlijkste soort asbest. De asbestvezels zijn nauwelijks of niet gebonden aan een materiaal. Omdat deze vezels niet goed gebonden kunnen worden, komen de vezels makkelijker vrij, en daarom is het veel gevaarlijker voor mensen en dieren. Twee bekende voorbeelden van losgebonden asbest is isolatiemateriaal en spuitasbest.
Asbest herkennen is lastig, omdat je de vezels niet direct kan zien en het niet kan ruiken. Huizen en bedrijfspanden die voor 1994 zijn gebouwd, kunnen nog wel asbest bevatten. Vooral woningen die tot en met de jaren 80 zijn gebouwd. Alle woningen die na 1993 zijn gebouwd, bevatten geen asbestvezels meer omdat dit in 1993 werd verboden.
Denk je dat je bedrijfspand, woning of ander object asbest bevat? Dan is het verstandig om dit te laten verwijderen door een erkend asbestverwijderingsbedrijf.
Het gevaar van asbest is voornamelijk het inademen van de vezels. De asbestvezels zijn schadelijk voor je longen als je de stof voor langere tijd inademt. Wanneer je lang bloot bent gesteld aan asbest is de kans groot dat je een ziekte als mesothelioom krijgt.
Merk je dat je asbest inademt?
Nee, je kan niet merken dat je asbest inademt. Je gaat er bijvoorbeeld niet van hoesten. Daarom is het verstandig dat je het asbest laat saneren door een erkend bedrijf als je verwacht dat je woning, bedrijfspand of ander object asbest bevat.
In dit blog hebben we de vraag: ‘wat is asbest en waarom is het gevaarlijk?’ beantwoord. Als je verwacht dat je bedrijfspand, appartementencomplex, fabriek of woning asbest bevat, is het verstandig om het te laten verwijderen zodat je geen ziektes door asbest kan krijgen.
Wil je graag asbest laten verwijderen? Neem dan contact met ons op. Meer weten over asbest sanering? Lees dan onze asbest verwijderen en bodemsanering pagina’s. Hier vertellen we onze werkwijze en welke objecten we kunnen saneren.
Wilt u tijd besparen en met minder partijen overleggen over de prijs, kwaliteit en uitvoering van uw project?