Offerte aanvragen

Heb ik asbest in mijn pand?

IHeb jij een pand gekocht of ben je van plan om een pand te kopen? Dan is het belangrijk om te weten of er asbest aanwezig is in het pand. Asbest is een gevaarlijk materiaal dat tot ernstige gezondheidsproblemen kan leiden. In deze blog gaan we je helpen om te ontdekken of er asbest aanwezig is in jouw pand en wat je moet doen als je asbest aantreft.

 

Verwacht je dat jouw pand asbest heeft? En wil je graag direct met een adviseur spreken?

Neem dan direct contact met ons op.

 

Heb ik asbest in mijn pand?

Als je twijfelt of er asbest in jouw pand aanwezig is, zijn er verschillende manieren om daarachter te komen. Hieronder vind je een aantal opties:

  • Laat een asbestinventarisatie uitvoeren: Een asbestinventarisatie is een onderzoek waarbij een specialist nagaat of er asbest aanwezig is in jouw pand. Dit onderzoek is verplicht als je een gebouw van voor 1994 wilt slopen of renoveren. Maar ook als je gewoon zekerheid wilt hebben of er asbest aanwezig is, kun je een asbestinventarisatie laten uitvoeren.
  • Raadpleeg het asbestinventarisatierapport: Als je een pand hebt gekocht en er is een asbestinventarisatie uitgevoerd, dan kun je het asbestinventarisatierapport raadplegen om te zien of er asbest aanwezig is in het pand.

 

Hoe gevaarlijk is asbest?

Asbest is een gevaarlijk materiaal dat in het verleden veelvuldig werd gebruikt in gebouwen. Het materiaal kan tot ernstige gezondheidsproblemen leiden, zoals longkanker en asbestose. De vezels van asbest kunnen bij inademing in de longen terechtkomen en daar blijven zitten. Na verloop van tijd kan dat leiden tot beschadiging van het longweefsel en daardoor kan je longkanker krijgen.

 

Wat moet ik doen als ik asbest aantref in mijn pand?

Als je asbest aantreft in jouw pand, is het belangrijk om direct actie te ondernemen.

Hieronder vind je een aantal stappen die je moet nemen:

  • Laat het asbest verwijderen door een specialist: Asbest verwijderen is niet iets dat je zelf moet proberen. Het is een gevaarlijke klus die alleen door een specialist mag worden uitgevoerd. Deze specialist weet precies hoe hij het asbest veilig kan verwijderen en afvoeren.
  • Meld de aanwezigheid van asbest bij de gemeente: Als er asbest aanwezig is in jouw pand, ben je verplicht om dat te melden bij de gemeente.
  • Maak het pand schoon: Nadat het asbest verwijderd is, moet het pand grondig worden schoongemaakt. Hierbij moet alle stof worden verwijderd, omdat daar mogelijk asbestvezels in zitten.

Lees ook: Hoe kan je asbest herkennen?

 

Hoeveel kost het om asbest te laten verwijderen?

De kosten van het laten verwijderen van asbest kunnen sterk uiteenlopen. Het hangt af van de hoeveelheid asbest die aanwezig is en de manier waarop het moet worden verwijderd. Daarom kunnen we je geen schatting geven hoeveel het verwijderen per m2 kost.

 

Kan ik subsidie krijgen voor het laten verwijderen van asbest?

Er zijn geen subsidies beschikbaar voor het laten verwijderen van asbest. Er is wel een Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn), waarbij je als eigenaar van een pand met een asbestdak een lening kan krijgen voor het laten verwijderen van asbest. Deze regeling kan alleen via de gemeente of provincie worden aangevraagd als jouw gemeente aan deze regeling mee doet.

 

Wanneer moet je asbest laten verwijderen?

Volgens de huidige Nederlandse wetgeving is asbest laten saneren door een gecertificeerd bedrijf verplicht voordat er renovatie- of sloopwerkzaamheden aan een gebouw van voor 1994 worden uitgevoerd.

Moet ik asbest laten saneren door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf?

Als bedrijf dien je het saneren van asbest te laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf met een procescertificaat asbestsanering. Wij zijn gecertificeerd en kunnen je daarom helpen bij het saneren van asbest in jouw gebouw of object.

Wil je meer weten over het laten saneren van asbest en hoe wij te werk gaan? Bekijk dan onze pagina: Asbest verwijderen voor bedrijven of vastgoedeigenaren.

Liever direct een adviseur spreken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Je kan ons bellen naar +31 (0) 85 201 87 26 of mailen naar info@dcc-eu.com.

Een selectie van onze klanten:

Wilt u tijd besparen en met minder partijen overleggen over de prijs, kwaliteit en uitvoering van uw project?