Offerte aanvragen

Asbest herkennen, is dat wel zo makkelijk?

Denk je dat je asbest in je woning of bedrijfspand hebt? Dan is het belangrijk dat je weet hoe asbest eruitziet. Asbest herkennen is zeker mogelijk, maar het is wel lastig om de kleine asbestvezels te zien met het blote oog. Daarom zijn er gespecialiseerde asbestverwijderingsbedrijven die asbest kunnen inventariseren, verwijderen en afvoeren. Op deze pagina vind je informatie over asbest herkennen, welke asbestsoorten er zijn en in / op welke materialen asbest zich kan bevinden.

 

Asbest, wat is dat eigenlijk?

Wist je dat asbest een verzamelnaam is voor zes verschillende natuurlijke mineralen? Deze mineralen komen in de natuur voor en bestaan uit kleine vezels. Tot de jaren 80 werd asbest veel gebruikt voor het bouwen van huizen, appartementencomplexen, ziekenhuizen en fabrieken. Asbest komt voornamelijk voor in de bouwmaterialen: cement, golfplaten en lijm. Asbest is namelijk een goedkope, sterke en brandwerend bouwmateriaal.

Maar asbest heeft ook een keerzijde…

In 1993 is besloten dat asbest niet meer gebruikt mag worden. Asbest is namelijk gevaarlijk als je de asbestvezels inademt. Dit gebeurt alleen wanneer asbesthoudende materialen worden bewerkt met bijvoorbeeld een zaag of als er een gat in een asbesthoudende muur wordt geboord. In vaste vorm kan asbest geen kwaad.

Wat gebeurt er als je asbest inademt?

Wanneer je de asbestvezels inademt, tast dit je longen aan en kan je verschillende vormen van kanker krijgen als gevolg.

Komt asbest nog veel voor?

Omdat het gebruik van asbest in 1993 verboden is geworden, komt asbest nog vaak voor bij woningen en bedrijfspanden die voor 1993 zijn gebouwd. Wanneer deze huizen verbouwd of gerenoveerd worden, is er dan ook een grote kans dat je er asbest tegenkomt. Als sloopbedrijf en asbestverwijderingsbedrijf komen we vaak asbest tegen wanneer we oude appartementencomplexen, kantoorgebouwen, fabrieken en ziekenhuizen slopen. Wij kunnen het asbest verwijderen, zodat de locatie weer veilig te betreden is voor de bewoners of voor personeel.

Wil je graag meer weten over asbest? Lees dan ook ons blog: wat is asbest?

asbest herkennen, hoe doe je dat

Asbest herkennen? Deze twee soorten moet je goed kunnen onderscheiden.

Er zijn twee verschillende soorten asbest. Hechtgebonden en niet hechtgebonden, ook wel losgebonden asbest genoemd. Hieronder vertellen we je meer over deze twee soorten asbest.

 

Wat is hechtgebonden asbest?

Asbest is onschuldig als er geen asbestvezels vrijkomen. Niet elk soort asbest is daarom even gevaarlijk. Hechtgebonden asbest is minder gevaarlijk dan losgebonden asbest. De kans dat bij hechtgebonden asbest de asbestvezels loskomen is erg klein omdat het asbest gehecht is aan het materiaal. Dit type asbest is daarom minder gevaarlijk dan losgebonden asbest. Het wordt wel gevaarlijk als asbesthoudend materiaal (cement, golfplaten en kunststof die voor 1994 zijn gemaakt) wordt bewerkt, gerenoveerd of gesloopt.

 

Wat is losgebonden asbest?

Losgebonden asbest is wel altijd gevaarlijk. Dit type asbest hecht namelijk niet tot nauwelijks aan materiaal. Je wordt dus sneller blootgesteld aan losgebonden asbest, en het inademen ervan kan leiden tot verschillende asbestgerelateerde ziektes. Niet hechtgebonden asbest komt voornamelijk voor in de bouw van woningen en bedrijfspanden tot 1990.

 

Hoe kan je asbest herkennen?

Asbest wordt vaak uitgedrukt in verschillende soorten kleuren. Er zijn er in totaal zes, maar er komen er maar drie voor in Nederland, namelijk bruin, blauw en wit. Deze asbestvezels zijn erg klein en kan je niet met het blote oog bekijken. Je kan dus niet zien welke kleur asbest er in een golfplaat of in cement zit. Toch kan je wel asbest herkennen. Je kan het herkennen aan de materialen en het bouwjaar van gebouwen.

Ondanks dat asbest is verboden sinds 1 januari 1994 is het natuurlijk wel mogelijk dat er voor deze tijd asbest zit in producten, gebouwen en materialen die gemaakt zijn tot de beginjaren van 1990.

Asbest is dus veel gebruikt in verschillende soorten producten en materialen. Het kan dus erg lastig zijn om de asbestvezels te herkennen als je geen gespecialiseerd bedrijf bent.

kan je asbest herkennen

Kan je asbest echt niet herkennen aan kleur en geur?

De kleur van asbest is lastig te herkennen, omdat asbest vaak wordt verwerkt met een andere stof als cement, lijm en kunststof. Daarom kan je niet letterlijk een blauwe, witte of bruine kleur zien in de asbesthoudende materialen.

Aan welke kleur kan je asbest herkennen?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kan je asbest niet herkennen aan de kleuren die er aan een type asbest is gekoppeld. Hieronder hebben we de verschillende soorten asbest en kleuren voor je onder elkaar gezet. Daarna geven we antwoord op de vraag: ‘aan welke kleur kan je asbest herkennen?’

 

Asbestsoort: Asbest kleur:
Actinoliet Groen asbest
Amosiet Bruin asbest
Anthophylliet Geel asbest
Chysotiel Wit asbest
Crocidoliet Blauw asbest
Tremoliet Grijs asbest

Wit asbest komt het meeste voor in Nederland. Maar je kan wit asbest niet herkennen aan de witte kleur. Dit komt, omdat asbest altijd een aanvulling was om een product of materiaal sterker of brandveiliger te maken. Als we toch een kleur ‘moeten’ koppelen aan asbest dan zijn de twee meest voorkomende kleuren lichtgrijs en lichtbruin.

Kan je asbest wel ruiken?

Helaas is asbest niet te herkennen aan een kenmerkende geur. De mineralen zijn namelijk geurloos. Dit maakt asbest juist gevaarlijk omdat je het kan inademen zonder dat je het door hebt.

Conclusie: Wat is asbest en waarom is het gevaarlijk?

In dit blog hebben we de vraag: ‘Is asbest herkennen makkelijk?’ beantwoord. Als je verwacht dat je bedrijfspand, appartementencomplex, fabriek of woning asbest bevat, is het verstandig om de asbesthoudende materialen te laten verwijderen zodat je geen ziektes door asbest kan krijgen.

Wil je graag asbest laten verwijderen? Neem dan contact met ons op. Meer weten over asbest sanering? Lees dan onze asbest verwijderen en bodemsanering pagina’s. Hier vertellen we meer over onze werkwijze en welke objecten we kunnen saneren.

Een selectie van onze klanten:

Wilt u tijd besparen en met minder partijen overleggen over de prijs, kwaliteit en uitvoering van uw project?