Offerte aanvragen

Hoe ziet asbest eruit en hoe herken je asbest?

Denk je dat er asbest in jouw bedrijfspand of woning aanwezig is? Dan is het belangrijk hoe je asbest kan herkennen. Het herkennen van asbest is mogelijk, maar het is wel lastig om de asbestvezels met het blote oog te zien. Om die reden zijn er gespecialiseerde inventarisatiebureaus die asbest kunnen inventariseren. En zijn er asbestsaneringsbedrijven die het asbest saneren en afvoeren.

Maar hoe ziet asbest eruit en hoe herken je asbest? Deze twee vragen gaan we in dit blog beantwoorden. Want er zijn meer asbestsoorten dan veel mensen denken…

 

Wat is dat asbest eigenlijk?

Asbest is een verzamelnaam voor zes verschillende natuurlijke mineralen. Deze mineralen bestaan uit kleine vezels en komen in de natuur voor. Tot in de jaren 80 is asbest veel gebruikt voor het bouwen van fabrieken, ziekenhuizen, appartementencomplexen en woningen. Asbest is namelijk een brandwerend, sterk en goedkoop materiaal. Daarom is het veel gebruikt in de bouwmaterialen: lijm, golfplaten en cement.

 

Helaas heeft asbest wel een schaduwzijde…

In 1993 heeft de overheid besloten dat asbest niet meer gebruikt mag worden in bouwmaterialen voor het bouwen van woningen, ziekenhuizen, appartementencomplexen, fabrieken en andere constructies. Want asbest is gevaarlijk als je de asbestvezels inademt. Wanneer er in asbesthoudende materialen wordt geboord of gezaagd, kunnen er vezels vrijkomen. Asbest in zijn vaste vorm kan geen kwaad. Later in dit artikel leggen we je uit welke asbest wel gevaarlijk is…

 

Wat gebeurt er als je asbest inademt?

Wanneer je de asbestvezels inademt, tast dit je longen aan en kan je verschillende vormen van kanker krijgen als gevolg.

 

Komt asbest nog veel voor?

In 1993 is het gebruiken van asbest verboden geworden. Daarom komt asbest nog vaak voor bij bedrijfspanden en woningen die voor dit jaartal zijn gebouwd. Wanneer particulieren, bedrijven of overheidsinstellingen hun woning of pand willen verbouwen of renoveren, is er een grote kans dat je asbest tegenkomt. Als sloopbedrijf zien we daarom regelmatig asbest in oude kantoorpanden, ziekenhuizen, fabrieken en appartementencomplexen. Wij kunnen het asbest saneren zodat het pand weer veilig te betreden is voor het personeel of de bewoners.

Wil je graag meer leren over asbest? Lees dan ook ons blog: wat is asbest?

hoe ziet asbest eruit en kan je het ruiken

Hoe herken je asbest? Deze twee soorten moet je goed kunnen onderscheiden.

Er zijn in de basis twee verschillende soorten asbest: niet gebonden asbest, ook wel losgebonden asbest genoemd en hechtgebonden asbest.

 

Wat is hechtgebonden asbest?

Asbest is een onschuldig mineraal als er geen asbestvezels vrijkomen. Daarom is niet elke asbest soort even gevaarlijk. Hechtgebonden asbest is minder gevaarlijk dan niet hechtgebonden asbest. De kans dat asbestvezels vrijkomen bij hechtgebonden asbest is erg klein omdat het asbest aan of in het bouwmateriaal is verwerkt/gehecht.

Wanneer wordt hechtgebonden asbest wel gevaarlijk?

Hechtgebonden asbest wordt wel gevaarlijk als asbesthoudende materialen worden gesloopt, gerenoveerd of bewerkt. Dan komen de asbestvezels vrij en is de kans groot dat je de vezels inademt.

 

Wat is niet hechtgebonden asbest?

Niet hechtgebonden asbest is wel altijd gevaarlijk voor je gezondheid. Dit type asbest,zoals de naam al zegt, hecht vrijwel niet aan materialen. Zo wordt je er sneller aan blootgesteld. Het inademen van het asbest kan leiden tot verschillende asbestgerelateerde ziektes. Niet hechtgebonden asbest komt voornamelijk voor bij de bouw van bedrijfspanden en woningen tot 1990.

 

Hoe ziet asbest eruit?

Asbest wordt vaak uitgedrukt in verschillende kleuren. In totaal zijn er zes kleuren, maar er komen er in Nederland maar drie voornamelijk: wit, bruin en blauw. Het is niet mogelijk om de asbestvezels met het blote oog te zien. Je kan dus niet zien welke kleur asbest er in lijm of in kunststof is verwerkt. Maar het is wel mogelijk om asbest te herkennen. Je kan het herkennen aan de materialen en het bouwjaar van panden en woningen.

Maar toch blijft het lastig om de asbestvezels te zien als je er niet gespecialiseerd in bent.

hoe ziet asbest eruit en kan je het ruiken

Kan je asbest echt niet herkennen aan kleur en geur?

De reden dat asbest lastig te zien is, komt doordat asbest vaak is verwerkt in een andere stof als kunststof, cement en lijm. Daarom kan je niet letterlijk een witte, bruine of blauwe kleur in de materialen zien waar asbest in zit.

 

Hoe herken je asbest aan een kleur?

Hierboven heb je kunnen lezen dat je asbest niet kan herkennen aan de kleur die aan een asbest soort is gekoppeld.

In het volgende rijtje kan je de asbestsoorten en kleuren zien. Daarna beantwoorden we de vraag: ‘hoe herken je asbest aan een kleur?’

 

Asbestsoort: Asbest kleur:
Actinoliet Groen asbest
Amosiet Bruin asbest
Anthophylliet Geel asbest
Chysotiel Wit asbest
Crocidoliet Blauw asbest
Tremoliet Grijs asbest

 

De meest voorkomende asbest kleur in Nederland is wit. Maar je kan deze asbest niet herkennen aan de witte kleur, omdat het asbest altijd is verwerkt in een product of materiaal. Als we toch een kleur mogen koppelen aan asbest dan zijn de twee meest voorkomende kleuren lichtbruin en lichtgrijs.

 

Is het wel mogelijk om de asbestvezels te ruiken?

Nee, helaas is het niet mogelijk om asbest te herkennen aan een typerende geur. De mineralen zijn namelijk geurloos. Dit maakt asbest gevaarlijk omdat je de asbestvezels inademt zonder dat je het doorhebt.

 

Conclusie: Hoe ziet asbest eruit en hoe herken je asbest?

In dit blog hebben we de vragen: ‘Hoe ziet asbest eruit en hoe herken je asbest?’ beantwoord. Als je verwacht dat je object, bedrijfspand, fabriek of appartementencomplex asbest bevat, is het verstandig om de asbesthoudende materialen te laten saneren zodat de bewoners, het personeel en jijzelf geen ziektes door asbest kunnen krijgen.

Wil je graag asbest laten verwijderen? Neem dan contact met ons op.

Meer weten over asbest sanering? Lees dan onze asbest verwijderen, sloopwerken en bodemsanering pagina’s. Hier vertellen we meer over onze werkwijze en welke objecten we kunnen saneren.

Een selectie van onze klanten:

Wilt u tijd besparen en met minder partijen overleggen over de prijs, kwaliteit en uitvoering van uw project?