Offerte aanvragen

Hoe gevaarlijk is asbest?

Als je denkt aan gevaarlijke stoffen, is de kans groot dat er asbest in je opkomt. Asbest is een mineraal dat in het verleden vaak gebruikt werd in de bouw vanwege de isolerende en brandwerende eigenschappen. Tegenwoordig weten we echter dat blootstelling aan asbest ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, zoals kanker en longziekten. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag: hoe gevaarlijk is asbest?

 

Wat is asbest?

Asbest is een natuurlijk mineraal dat bestaat uit microscopisch kleine vezels. Deze vezels zijn sterk en slijtvast en hebben van nature een isolerende werking. Om die reden werd asbest vroeger veel gebruikt in de bouw. Het werd onder meer verwerkt in plafondplaten, gevelbekleding, dakbedekking en isolatiemateriaal.

Lees ook: Wat is asbest?

 

Waarom werd asbest vroeger veel gebruikt?

Asbest werd vroeger veel gebruikt vanwege zijn isolerende en brandwerende eigenschappen. Het was goedkoop, sterk en slijtvast en bood bescherming tegen brand en hitte. Het materiaal was dan ook populair in de bouw en werd veelvuldig toegepast in huizen, gebouwen en industriƫle installaties.

Waarom is asbest gevaarlijk?

Blootstelling aan asbest kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. De vezels kunnen zich in de longen nestelen en op den duur leiden tot verschillende vormen van kanker en longziekten, zoals longkanker, mesothelioom en asbestose. De vezels zijn bovendien moeilijk afbreekbaar en blijven daardoor lange tijd in het lichaam aanwezig.

Hoe gevaarlijk is asbest en waarom werd het vroeger veel gebruikt

Hoe komt blootstelling aan asbest voor?

Blootstelling aan asbest kan op verschillende manieren plaatsvinden, zowel beroepsmatig als niet-beroepsmatig.

 

Beroepsmatige blootstelling

Beroepsmatige blootstelling aan asbest komt met name voor bij mensen die werken of hebben gewerkt in de bouw, de installatietechniek, de scheepvaart en de asbestverwijdering. Deze mensen hebben vaak langdurig en intensief met asbest gewerkt en hebben daardoor een verhoogd risico op gezondheidsproblemen.

 

Niet-beroepsmatige blootstelling

Niet-beroepsmatige blootstelling aan asbest kan bijvoorbeeld plaatsvinden door het inademen van vezels die vrijkomen bij het verbouwen of slopen van een huis of gebouw waarin asbest is verwerkt.

 

Hoeveel asbestvezels zijn gevaarlijk?

Er is geen veilige ondergrens voor blootstelling aan asbestvezels. Zelfs een enkele vezel kan op den duur gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om elke vorm van blootstelling aan asbest zoveel mogelijk te vermijden.

Lees ook: Hoe kan je asbest herkennen?

 

Gezondheidsrisico’s van asbest

Asbestvezels kunnen op den duur verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals:

  • Longkanker
  • Mesothelioom
  • Asbestose

Naast longkanker, mesothelioom en asbestose kan blootstelling aan asbest ook leiden tot andere gezondheidsproblemen, zoals longvlieskanker, strottenhoofdkanker, darmkanker en eierstokkanker.

 

Wanneer moet je asbest verwijderen?

Volgens de huidige Nederlandse wetgeving is asbest laten saneren door een gecertificeerd bedrijf verplicht voordat er renovatie- of sloopwerkzaamheden aan een gebouw van voor 1994 worden uitgevoerd.

Moet ik asbest laten saneren door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf?

Als bedrijf dien je het saneren van asbest te laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf met een procescertificaat asbestsanering. Wij zijn gecertificeerd en kunnen je daarom helpen bij het saneren van asbest in jouw gebouw of object.

Wil je meer weten over het laten saneren van asbest en hoe wij te werk gaan? Bekijk dan onze pagina: Asbest verwijderen voor bedrijven of vastgoedeigenaren.

Liever direct een adviseur spreken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Je kan ons bellen naar +31 (0) 85 201 87 26 of mailen naar info@dcc-eu.com.

Een selectie van onze klanten:

Wilt u tijd besparen en met minder partijen overleggen over de prijs, kwaliteit en uitvoering van uw project?