Offerte aanvragen

Heb ik als bedrijf recht op asbest subsidie?

Heb je onlangs een pand aangeschaft, overweeg je er een te kopen of heb je al een pand dat voor 1994 is gebouwd? Dan is het belangrijk om te achterhalen of er asbest in jouw pand aanwezig is.

Asbest is namelijk een gevaarlijke stof die ernstige gezondheidsklachten kan veroorzaken. In dit artikel geven we je handvatten om te bepalen of er asbest in jouw pand zit en wat je moet ondernemen als je asbest ontdekt. En daarna beantwoorden we de vraag: Heb ik als bedrijf recht op asbest subsidie?

Verwacht je dat er asbest in jouw pand aanwezig is? En wil je graag direct met een adviseur spreken?

Neem dan direct contact met ons op.

 

Is er wel asbest in je pand aanwezig?

Als je onzeker bent over de aanwezigheid van asbest in jouw pand zijn er diverse methoden om dit te achterhalen. Hier zijn enkele mogelijkheden:

  • Voer een asbestinventarisatie uit: Een asbestinventarisatie is een onderzoek waarbij een deskundige controleert of er asbest in jouw pand aanwezig is. Dit onderzoek is verplicht als je een gebouw van vóór 1994 wilt slopen of renoveren. Als je 100% zekerheid wilt hebben over de aanwezigheid van asbest, kun je ook een asbestinventarisatie laten uitvoeren.
  • Raadpleeg het asbestinventarisatierapport: Wanneer je een pand hebt aangeschaft en er is een asbestinventarisatie uitgevoerd, dan kun je het asbestinventarisatierapport inzien om te controleren of er asbest in het gebouw aanwezig is.

 

Hoe riskant is asbest?

Asbest is een gevaarlijke stof die vroeger vaak in bouwconstructies werd toegepast. Het materiaal kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken, zoals longkanker en asbestose. Bij inademing kunnen asbestvezels in de longen belanden en daar vast komen te zitten. Naarmate de tijd verstrijkt, kan dit leiden tot beschadiging van het longweefsel, wat uiteindelijk longkanker kan veroorzaken.

 

Wat moet je doen als er asbest in je pand aanwezig is?

Wanneer je asbest ontdekt in jouw pand, is het belangrijk om meteen actie te ondernemen.

Hier zijn enkele stappen die belangrijk zijn om te volgen:

  • Schakel een specialist in voor het verwijderen van asbest: Het is niet verstandig om zelf asbest te verwijderen. Dit is een gevaarlijke taak die enkel door een expert uitgevoerd mag worden. De specialist weet precies hoe hij het asbest veilig kan weghalen en afvoeren.
  • Informeer de gemeente over de aanwezigheid van asbest: Indien er asbest in jouw pand aanwezig is, ben je wettelijk verplicht dit te melden bij de gemeente.
  • Reinig het pand grondig: Na het verwijderen van het asbest dient het pand zorgvuldig te worden gereinigd. Hierbij moet al het stof verwijderd worden, aangezien daar mogelijk asbestvezels in aanwezig zijn.

Lees ook: Hoe kan je asbest herkennen?

 

Wat kost asbest saneren?

De kosten voor het laten verwijderen van asbest kunnen aanzienlijk variëren. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid asbest die aanwezig is en de methode van verwijdering. Daarom is het niet mogelijk om een schatting te geven van de kosten per vierkante meter.

 

Heb ik als bedrijf recht op asbest subsidie?

Er zijn geen subsidies voorhanden voor het laten verwijderen van asbest. Echter, er bestaat wel een Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) waarbij je als pandeigenaar met een asbestdak in aanmerking kan komen voor een lening om asbest te laten verwijderen. Deze regeling kan enkel via de gemeente of provincie worden aangevraagd, mits jouw gemeente deelneemt aan deze regeling.

 

Wanneer ben je verplicht om asbest te laten saneren?

Conform de huidige Nederlandse wetgeving is het verplicht om asbest te laten verwijderen door een gecertificeerd bedrijf alvorens renovatie- of sloopwerkzaamheden aan een gebouw van vóór 1994 worden uitgevoerd.

Moet ik asbest laten saneren door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf?

Als bedrijf dien je het saneren van asbest te laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf met een procescertificaat asbestsanering. Wij zijn gecertificeerd en kunnen je daarom helpen bij het saneren van asbest in jouw gebouw of object.

Wil je meer weten over het laten saneren van asbest en hoe wij te werk gaan? Bekijk dan onze pagina: Asbest verwijderen voor bedrijven of vastgoedeigenaren.

Liever direct een adviseur spreken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Je kan ons bellen naar +31 (0) 85 201 87 26 of mailen naar info@dcc-eu.com.

Een selectie van onze klanten:

Wilt u tijd besparen en met minder partijen overleggen over de prijs, kwaliteit en uitvoering van uw project?