Offerte aanvragen

Asbestinventarisatie: hoe gaat dit proces in zijn werk?

Asbestinventarisatie is verplicht wanneer je een object van voor 1994 wilt laten verbouwen of (deels) wilt laten slopen. De inventarisatie, het saneren en het (gedeeltelijk) laten slopen van het gebouw moet door gecertificeerde bedrijven worden uitgevoerd.

Wij nemen dit complete proces van inventarisatie tot en met de sloop volledig voor je uit handen. Tijdens het proces heb je maar één aanspreekpunt voor je project.

Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten over asbestinventarisatie.

 

Liever direct een adviseur spreken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

We hebben o.a. ervaring met het saneren en het (deels) slopen van oude:

  • Appartementencomplexen
  • Fabrieken
  • Ziekenhuizen
  • Energiecentrales
  • Kantoorgebouwen

 

Wat is asbestinventarisatie?

Asbestinventarisatie houdt in dat alle asbesthoudende materialen en producten in kaart worden gebracht. Voordat dit uitgevoerd kan worden, is er eerst een deskresearch (vooronderzoek). In dit onderzoek worden bouwtekeningen en eventueel oudere asbestinventarisatierapporten bestudeerd. Ook kan het voorkomen dat de beheerder van het pand en de gebruikers worden geïnterviewd.

Een deskundig inventariseerder asbest (DIA) gaat op onderzoek uit, vindt het asbest en neemt een monster. Daarna wordt het monster door een onafhankelijk laboratorium geanalyseerd. Het resultaat van het onderzoek wordt vervolgens in het asbestinventarisatierapport verwerkt.

Het rapport moet voldoen aan de SMA-rt database regels en richtlijnen. In het rapport staan onder andere:

  • De mate van aanwezigheid van asbest binnen het gebouw of object.
  • De risico’s voor de gebruikers van het gebouw.
  • De hoogte van het risico voor het asbestverwijderingsbedrijf.
  • De veiligheidsvoorschriften voor het saneren van het asbest.

 

Kunnen alle werkzaamheden door één partij worden uitgevoerd?

Nee, wij mogen niet het asbestinventarisatierapport opstellen en daarna het asbest verwijderen en de sloopwerkzaamheden uitvoeren. Wij mogen wel een bedrijf de opdracht geven om een asbestinventarisatie uit te voeren en een rapport op te stellen. Op basis van het rapport kunnen wij saneren, slopen, renoveren en het terrein bouwrijp maken.

Naast het asbestverwijderings plan en de melding bij de gemeente maken we ook een volledig sloopveiligheidsplan.

Wij beheren heel het project, zodat jij je kan blijven focussen op je onderneming.

 

Zijn alle asbestinventarisatie hetzelfde?

Nee, er zijn verschillende soorten inventarisaties mogelijk. Dit hangt af van jouw unieke situatie. Hieronder leggen we de drie verschillende soorten asbestinventarisaties kort en krachtig aan je uit.

 

Asbestinventarisatie uitbesteden

 

Welke drie verschillende soorten asbestinventarisaties zijn er?

 

Quickscan (voorheen type-0)

Een asbestinventarisatiebedrijf controleert tijdens een quickscan (kort onderzoek) een pand of object op asbest. Tijdens dit onderzoek worden er geen objecten of materialen gedemonteerd of opzettelijk beschadigd. Het komt vaak wel voor dat er bij twijfel monsters worden genomen. Deze monsters worden vervolgens geanalyseerd in een laboratorium.

Een quickscan komt voornamelijk voor bij vastgoedeigenaren die hun pand willen verkopen en graag willen achterhalen of er wel of geen asbest in het pand bevindt voordat het pand wordt verkocht.

 

Visuele inventarisatie (voorheen type-A)

Een visuele inventarisatie houdt in dat alle asbesthoudende materialen die zichtbaar zijn in kaart worden gebracht. Er worden monsters afgenomen van het materiaal waardoor het mogelijk is dat er een kleine beschadiging ontstaat. Vervolgens worden de monsters naar het lab gestuurd en worden deze geanalyseerd.

 

Destructieve inventarisatie (voorheen type-B)

Het destructieve onderzoek is veel uitgebreider dan de twee eerder genoemde onderzoeken. Wanneer een gebouw of object (deels) moet worden gesloopt of gerenoveerd, moet er een destructief onderzoek worden uitgevoerd.

Er wordt dan goed gekeken of er asbesthoudende materialen in het gebouw of in het object aanwezig zijn. Zo worden er openingen in dakconstructies, plafonds en wanden gemaakt en worden deze nauwkeurig onderzocht. Na het onderzoek worden er monsters naar een lab gestuurd en worden deze onderzocht.

Asbestinventarisatie en sloopwerkzaamheden

Is asbestinventarisatie verplicht?

Volgens de huidige Nederlandse wetgeving is een asbestinventarisatie door een gecertificeerd bedrijf verplicht voordat er renovatie- of sloopwerkzaamheden aan een gebouw van voor 1994 wordt uitgevoerd.

 

Moet ik asbest laten saneren door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf?

Ja, als bedrijf moet je het asbest laten saneren door een bedrijf dat is gecertificeerd conform het procescertificaat asbestsanering. Wij zijn gecertificeerd en daarom mogen we je helpen met het saneren van asbest in je gebouw of object.

Wil je meer weten over het laten saneren van asbest en hoe wij te werk gaan? Bekijk dan onze pagina: asbest verwijderen.

 

Liever direct een adviseur spreken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Je kan ons bellen naar +31 (0) 85 201 87 26 of mailen naar info@dcc-eu.com.

Een selectie van onze klanten:

Wilt u tijd besparen en met minder partijen overleggen over de prijs, kwaliteit en uitvoering van uw project?