Offerte aanvragen

Dit zijn de 10 plekken waar asbest vaak voorkomt

Asbest is een gevaarlijk materiaal dat vroeger veel werd gebruikt vanwege de hittebestendige eigenschappen. Tegenwoordig weten we dat blootstelling aan asbestvezels schadelijk kan zijn voor de gezondheid en kan leiden tot ernstige aandoeningen zoals longkanker en asbestose.

In deze blogpost zullen we de 10 veel voorkomende plaatsen van asbest benadrukken, zodat je je bewust bent van de mogelijke risico’s en weet waar je op moet letten.

 

Verwacht je dat er asbest in jouw pand aanwezig is? En wil je graag direct met een adviseur spreken?

Neem dan direct contact met ons op.

 

De 10 veel voorkomende plaatsen van asbest

1. Dakbedekking: Asbest werd vaak gebruikt voor dakbedekking, vooral in oudere gebouwen. Dakleien, golfplaten en dakshingles kunnen asbest bevatten.

2. Isolatie: Asbest werd ook gebruikt als isolatiemateriaal. Het kan voorkomen in isolatie rondom buizen, verwarmingsketels, kachels en in de muren en plafonds van gebouwen.

3. Vinyltegels: Asbest werd vroeger vaak gebruikt in vinyltegels die werden gebruikt voor vloeren. Gebouwen die voor 1980 zijn gebouwd, kunnen mogelijk asbest bevatten in hun vloeren.

4. Cementproducten: Asbest werd toegevoegd aan cementproducten om hun sterkte en duurzaamheid te vergroten. Hierdoor kan asbest voorkomen in cementleidingen, golfplaten en cementblokken.

5. Plafondtegels: Asbest werd ook gebruikt in plafondtegels vanwege zijn geluidsabsorberende eigenschappen. Plafondtegels die voor 1980 zijn geïnstalleerd, kunnen mogelijk asbest bevatten.

6. Brandwerende materialen: Asbest werd vaak gebruikt in brandwerende materialen zoals spuitasbest, brandwerende platen en coating.

7. Elektrische componenten: Asbest kan worden aangetroffen in elektrische componenten zoals schakelkasten, stopcontacten, meterkasten en zekeringkasten.

8. Warmte-isolerende materialen: Asbest werd gebruikt om warmte-isolerende materialen te maken zoals asbestkarton, asbestdoek en asbestkoord.

9. Wand- en plafondafwerkingen: Asbest kan worden gevonden in wand- en plafondafwerkingen zoals spuitwerk, stucwerk en pleister.

10. Verwarmings- en ventilatiesystemen: Asbest kan worden aangetroffen in verwarmings- en ventilatiesystemen, met name in de isolatie rondom de luchtkanalen en in de ventilatorbladen.

 

Waarom is het belangrijk om asbest op te sporen en te verwijderen?

Het is van groot belang om asbest op te sporen en te verwijderen, omdat blootstelling aan asbestvezels ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Wanneer asbestvezels worden ingeademd, kunnen ze zich in de longen nestelen en leiden tot longkanker, mesothelioom en asbestose.

Bovendien is het sinds 1993 verboden om asbest te gebruiken, maar veel oudere gebouwen kunnen nog steeds asbest bevatten. Daarom is het belangrijk om een professioneel asbestonderzoek uit te voeren en, indien nodig, de asbest te laten verwijderen door een erkend asbestverwijderingsbedrijf.

 

Asbest verwijderen

Het is cruciaal om asbest te laten verwijderen door een erkend asbestverwijderingsbedrijf, omdat het proces van asbestverwijdering complex en gevaarlijk kan zijn. Het verwijderen van asbest vereist speciale apparatuur en technieken om ervoor te zorgen dat er geen asbestvezels vrijkomen tijdens het proces. Bovendien moeten asbestverwijderingsbedrijven voldoen aan strikte veiligheidsvoorschriften en regels.

 

Wat kost asbest saneren?

De kosten voor het verwijderen van asbest kunnen aanzienlijk verschillen, afhankelijk van de hoeveelheid asbest en de verwijderingsmethode. Het is daarom niet mogelijk om een schatting te geven van de kosten per vierkante meter.

 

Is het mogelijk om als bedrijf een subsidie te krijgen?

Er zijn geen subsidies beschikbaar voor het verwijderen van asbest. Toch bestaat er een Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) waarbij pandeigenaren met een asbestdak een lening kunnen aanvragen om de asbestverwijdering te financieren. Om gebruik te maken van deze regeling, moet je aanvraag via de gemeente of provincie worden ingediend, mits jouw gemeente deelneemt aan deze regeling.

 

Wanneer ben je verplicht om asbest te laten verwijderen door een erkend bedrijf?

Volgens de Nederlandse wetgeving is het verplicht om asbest te laten verwijderen door een gecertificeerd bedrijf voordat renovatie- of sloopwerkzaamheden aan een gebouw van vóór 1994 worden uitgevoerd.

Moet ik asbest laten saneren door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf?

Als bedrijf dien je het saneren van asbest te laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf met een procescertificaat asbestsanering. Wij zijn gecertificeerd en kunnen je daarom helpen bij het saneren van asbest in jouw gebouw of object.

Wil je meer weten over het laten saneren van asbest en hoe wij te werk gaan? Bekijk dan onze pagina: Asbest verwijderen voor bedrijven of vastgoedeigenaren.

Ook kunnen we je helpen met het (deels) slopen van je pand. Als ervaren sloopbedrijf kunnen we je dus ook helpen met uiteenlopende sloopwerken.

Liever direct een adviseur spreken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Je kan ons bellen naar +31 (0) 85 201 87 26 of mailen naar info@dcc-eu.com.

Een selectie van onze klanten:

Wilt u tijd besparen en met minder partijen overleggen over de prijs, kwaliteit en uitvoering van uw project?