Aan een fabrieksstop/turnaround gaat veel planning vooraf. Tijdens de stop is de fabriek (gedeeltelijk) buiten bedrijf en worden er veel werkzaamheden uitgevoerd tot de fabriek weer wordt opgestart. Deze werkzaamheden variëren van het onderhouden, demonteren, monteren, verhuizen en slopen van alle voorkomende bouwwerken, equipment en materialen.
De uitdaging
Binnen een kort tijdsbestek moet er dus veel gebeuren en zijn er veel aannemers met elk hun eigen specialisaties aan het werk om vóór opstart klaar te zijn. Zij hebben allemaal hun individuele planning, maar er is ook een globale planning om rekening mee te houden. Zoveel verschillende bedrijven en belangen maakt een fabrieksstop extra uitdagend. Wij kregen in augustus 2018 het vertrouwen van opdrachtgevers om diverse werkzaamheden tijdens een fabrieksstop uit te voeren.
Wat hebben we gedaan?
Bij veel van de werkzaamheden die we tijdens de stop hebben uitgevoerd, speelde de meegebrachte rupshijskraan een grote rol. Met deze 300 ton zware hijskraan hebben we onder andere drie transformatoren uit gehesen en vervangen, en een flaretip (uiteinde van een schoorsteen) op 85 meter succesvol onderhouden.
In diverse fabrieksdelen hebben we vaten, tanks en (stikstof) leidingen gesloopt zonder het gebruik van open vuur. Omdat er in de fabriek verschillende licht ontvlambare stoffen voorkomen, was het gebruik van open vuur niet toegestaan. De demontage en sloop van alle onderdelen hebben we daarom uitgevoerd door te zagen. Alle vrijgekomen materialen hebben we op een milieuvriendelijke manier gescheiden. De werkzaamheden hebben in totaal 2 maanden geduurd. De fabriek kon volgens planning opgestart worden en we konden weer met een gerust hart zeggen: Uw project, efficiënt uitgevoerd.
Wilt u tijd besparen en met minder partijen overleggen over de prijs, kwaliteit en uitvoering van uw project?