Offerte aanvragen

Unieke samenwerking met reddingsteam van USAR

Onlangs hebben we samen mogen werken met het Urban Search And Rescue team (USAR). Als er een ramp of ongeval is gebeurd waarbij mensen ingesloten of bedolven zijn, kan dit specialistisch bijstandsteam worden ingezet. Je kunt hierbij denken aan instortingen na bijvoorbeeld gasexplosies of aardbevingen.

De opdrachtgevers van een sloopproject in Rotterdam waar wij mee bezig waren, werden benaderd door USAR met de vraag of er een gebouw ter beschikking gesteld kon worden voor het uitvoeren van een reddingsoefening. Uiteindelijk werd een bijgebouw voor deze oefening ter beschikking gesteld. Wij hebben het gecontroleerd laten instorten, zodat USAR hun reddingsactie kon uitvoeren.

Hoe zijn we te werk gegaan?

Het was de bedoeling om een zo realistisch mogelijke simulatie te creëren, waarbij de hulpverleners ‘mensen’ onder het puin vandaan moesten halen. Hier zijn natuurlijk geen echte mensen voor gebruikt, maar dummy poppen.

Gedetailleerde plannen uitgeschreven

We hebben eerst het terrein rondom het bijgebouw uitvoerig geïnspecteerd. Vervolgens hebben we gedetailleerde plannen geschreven om het instorten van het bijgebouw onder controle te houden.

Het bijgebouw stond op hoge palen en was voornamelijk van hout en staal gemaakt. We hebben de dummy poppen in oude auto’s gezet, die we onder het bijgebouw hebben geparkeerd. Om de reddingswerkers het niet té makkelijk te maken, hebben we nog grote betonplaten op de auto’s gelegd. Daarna hebben we het bijgebouw gecontroleerd laten instorten bovenop de auto’s.

Kranen, boren en zaagmachines

Toen was het de schone taak aan de hulpverleners van USAR om de dummy poppen uit hun benarde situatie te bevrijden. Met allerlei kleine kranen, boor- en zaagmachines zijn de reddingswerkers aan de slag gegaan. Na de bevrijding van de dummy’s hebben wij uiteraard het puin weer geruimd.

Het was een geslaagde reddingsoefening en de hulpverleners van USAR zijn weer voorbereid op calamiteiten in de toekomst. Voor ons als multidisciplinair sloopbedrijf was dit natuurlijk een uniek project waar we stiekem wel een beetje trots op zijn ?.

Een selectie van onze klanten:

Wilt u tijd besparen en met minder partijen overleggen over de prijs, kwaliteit en uitvoering van uw project?